Thursday, 9 June 2011

kisah burung merpati


Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Hari ini Aiza nak bercerita kisah burung merpati. Begini kisahnya..

Aiza naik ke tingkat atas rumah, nak sidai pakaian (di sini tempat sidai pakaian kami di atas rumah). Masa tengah sidai-sidai tu, Aiza perasan ada seekor burung merpati duduk usha usha Aiza dari balik dinding. I was like, asal burung dok usha? Dengan membiarkan sahaja burung tersebut, Aiza terus menjemur pakaian yang tadinya masih banyak di dalam baldi pink.




Seketika kemudian, datang terkedek-kedek 2 ekor merpati ke arah Aiza. Belum sempat Aiza berpaling dari burung-burung tersebut, Aiza nampak mereka melakukan aktiviti untuk memastikan kemandirian spesis mereka. Isk isk, burung ni. Tiada tempat lain ke dia nak buat benda tu. huhu. Lepas mereka dah tidak diatas masing-masing, mereka pun beredar ke tempat lain. Namun tak lama. Sejenak kemudian mereka datang kembali ke arah Aiza. Dan kedua-dua burung tersebut memandang Aiza tajam dengan mata merah mereka. Scary oh!

Aiza pun tenung lah balik. Mereka tak lepas lepas tengok juga. Geram, Aiza pun cakap pada burung-burung tu cani, "Hey, don't blame me. You did that infront of me. It's not like I ask for it!" *gila pi marah burung kuat-kuat* Ha, kan dah kena marah! Lepas cakap macam tu, baru lah burung burung tu beredar. Aiza pun meneruskan aktiviti menyidai pakaian.

*********************************

Itu kisah burung merpati. Mereka pun rasa malu bila Aiza lihat mereka begitu. Ha, burung pun tahu malu tau!

Manusia pula bagaimana? Melakukan dosa tanpa segan silu? Mendedah dosa dengan bangga tanpa memikirkan maruah diri? Na'uzubillah. Ya Allah, Kau jauhkan lah kami dari perkara-perkara yang merosakkan.

Bukan mahu menyindir atau mengata. Tapi sebagai peringatan kepada diri sendiri juga. Kalau tahu benda tu salah, jangan digembar-gembur, bagitahu satu dunia, letak gambar untuk tayangan umum. Bila kita dah berbangga dengan dosa dan maksiat, there's something wrong somewhere up there, my dear ones. Dah la kita dah buat salah, tayang pula pada orang lain. Pastu orang start nak gossip la, kutuk la. Habis berdosa semua sebab kesalahan kita. Silap hari bulan, kita pula dapat dosa gara-gara kesalahan tersebut. Bak kata omputih, dosa berantai. haaaaa~

Ingatlah wahai semua, syaitan (bukan Seth Tan ye?) sentiasa berusaha untuk menarik kita ke dalam neraka jahanam sebagai peneman mereka pada Hari Pembalasan. Jadi, up to us untuk ikut mereka atau berpegang pada ajaran Rasulullah, ditemani bidadari syurga suatu hari kelak.

Nah, itu sahaja bebelan Aiza petang ini. Harap pengajaran dapat diambil, manfaat dapat disebarkan. Ingatkan Aiza sekiranya Aiza melakukan kesilapan ye? :)

* syndrome stress pre-sooca.

** burung merpati tu dah beranak-pinak atas rumah kami. stress betul. time time sooca ni lah dia nak buat tap dance. grr

*** debarnya sooca ni! huaaaaa~

**** doakan kami kawan-kawan!

1 comment:

Bella Billa said...

hahaha...klakar la aiza..

*now-mood-serious*

'Penerimaan' kita terhadap mereka2 ini will sumhw mmbuatkan dorang jadi hilang malu..
maksud 'penerimaan' itu adlh sbg contoh, "cute la tgk ko ngan die..", "awek ko mne?" etc.

Kekadang kita tak prasan bende nih, tp ap yg ptut kita buat@ bleh buat dlm kondisi cmni (since most of them kebal kepala, tebal telinga) adlh memboikot hubungan dorang.. tp jgn slh paham, smpai boikot dorg..

kita kene tnjuk yg kte tak suke prbuatn dorang..

itu saje dr saya..=)

*syndrome pre-osce* (ade ke? uhuhu)