Sunday, 18 July 2010

choices

Bismillahirrahmanirrahim

In the name of Allah, Most Graceful and Most Merciful


Sejak kecil, kita telah dipertemukan dengan pilihan.

Nak makan, tak nak makan
Nak mandi, tak nak mandi
Nak tidur, tak nak tidur
Nak main, tak nak main


Meningkatnya dewasa, semakin banyak pilihan yang harus dibuat. Namun, pilihan masih ada.

Nak belajar, tak nak belajar
Nak keluar, tak nak keluar
Nak main game, tak nak main game
Nak pergi sekolah, tak nak pergi sekolah


Bila usia sudah mencecah umur baligh, persoalan baru timbul. Dan ya, pilihan masih ada

Nak bercinta, tak nak bercinta
Nak sayang, tak nak sayang
Nak solat, tak nak solat
Nak mengaji, tak nak mengaji
Nak masuk syurga, tak nak masuk syurga
Nak masuk neraka, tak nak masuk neraka


Ya, masih ada pilihan. Tapi mengapa pilihan yang salah selalu diambil tetapi mahukan pengakhiran yang baik? Mengapa mahu memilih jalan yang membawa kearah dosa tetapi mahukan syurga Allah? Mengapa sering memberi alasan sedangkan sudah terbukti pilihan itu salah?

Ya, kita diberi kebebasan untuk memilih. Tetapi, buat lah pilihan yang tepat. Hak kebebasan untuk memilih itu tercabul sekiranya pilihan yang dibuat itu membawa kepada rosaknya akhlak dan peribadi sendiri.

Kita bukan anak kecil berusia 5 tahun yang harus mama nya yang membuat pilihan. Kita bukan cacat mental yang memerlukan orang yang berfikiran waras untuk memberi keputusan. Kita sudah dewasa. Sudah kenal erti salah dan benar. Sudah tahu hukum. Sedar lah

* saya memilih untuk tidak memilih yang salah

** sahabat, buatlah pilihan terbaik

*** jangan cabuli hak anda untuk memilih

9 comments:

dr.illy said...

Assalamualaikum sayang...=)
Nice post.Love this so much.
Saya juga memilih untuk tidak memilih yang salah.
May ALLAH guide us everywhere,everytime..Aminn=)

*saya memilih untuk terus tersenyum=)
*macam mana nak pilih ni.Lee Min Ho atau siapa?hahahaha=p

penyu said...

waalaikumussalam love.

time kasih!!

* tamau ah lee min ho. nak ALI JOE! ngahaha

Tocet said...

good post :)
hai...semalam berapi2 nk tggu lee minho..
ali joe nih celah mane dtg pulak~

?? said...

love it!=)
sooo we stand still ok dear.
nweys,chupp one thg..when ninja turtle meets pendekar penyu?**fishyy..cheesy**haha

penyu said...

tocetL itu anak kepada cousin aku. sangat handsome okay!

yerq: fishy? haha. baru pasan ke? da setahun lebih benda tu kat situ. tade de fishy mishy ni. ngahaha

?? said...

alahhhhhhh!!how dya knoe it wus me nih-.-' lol

oh eh so i kinda miss it quite a whole year?haha aisey

good tamau min ho,cux he's all mine!!yayy=)

penyu said...

like du-uh. tgk how you write also da kenal okay. ngahaha

Nurhasyimah Hamzah said...

rasa berdosa je aq bca post ko ni aiza;
yela...slalu buat pilihan slh
tp nak happy ending kn...
harapan nak TINGGI
weyh; ko balik bln dpn kn?
aq keje dulu
ahad kite ronggeng
tp hari ahad je la yg free
~weeeeeeeeeeeeee~

penyu said...

kerja? ahad? ngahaha. ahad susah sikit, tapi akan diusahakan. balek agustus la yang. huhu