Wednesday, 22 July 2009

kesedaran itu amat penting, kan?

kelmarin isra' mikraj. alhamdulillah, sy berjaya menjlnkn ibadah puasa wlpun kondisi kesihatan xberapa nk mengizinkan. seperti hari2, laen, sy trus naek ke bilik faralee usai solat zohor. kire da jd study room sy da bilek faralee tu. heh. yg berbezanya hari tu, sy xkuar duit pun [sbb puasa kn, xpyh g cafe. haha]

da agak2 kebas da duduk ats kusi tu lame sgt, sy pun p la turun ke bilik sndri utk solat asar dan mandi [perhatian adik2: jgn ikot! makruh ni! huhu] program utama hari tu: IFTAR dan SOLAT BERJEMAAH di bale 2. sejujurnya, sy kagum dgn atik n the gang sbb rajin nk organize iftar time2 exam ni. kan sume tu amek mase. hebat la atik! meksue, bella ngn kak fatin pun hbat gak. terbaek la sy kate! hehe. mknn mlm tu mmg sedap~ tomyam pak adeq mnjadi. kuih rol hijau tu sedap! i like! hehe

pas solat maghrib berjemaah, ada la sket tazkirah ngn tygn. kak ije comel je aritu. smgt je cter isra' mikraj wlpun dia kate xready. pstu ada tygn sket. pasal syaitan. mmg byk bnd yg diperkatakan dalam tygn tu betol. dan kdg2 mmg terkena batang hidung sendiri. nsb baek la smpt sedar sebelum terlambat kan?


disini ada bbrapa situasi yg ditnjkkan dalam tygn tersebut:


situasi 1: trlambat bgn utk ke tmpt kerja

manusia: alamak, da lambat! ala, jujur je la. bgtwu je aku lambat

syaitan: jangan! bgtwu la kete ko breakdown ke, nenek ko meninggal ke, xpun bgtwu je ko saket.

apa yg jadi? : *cough* maaf ya, sy saket. bole tolong punch in card sy? time kasih!


situasi 2: ibu mahu ke klinik tetapi pak supir xde, g amek adek kat skolah

manusia: ok la, nk g hntr mak klinik [mase tu prlawanan bola sepak team favourite dia]

syaitan: ala, xpyh la. suro je mak ko naek tax
i. xkan nk miss match ni kot?

apa yg jadi?: ala mak. pegi la sendiri. match penting ni! [tlfon berdering] apa? tgk kat umah ko? alryte, skrg gak aku g [lalu berjalan meninggalkan ibu sorg2]




situasi 3: seorang muslimah nk kuar, pakai tudung cantek2 tp masih mnutup aurat sepenuhnya

manusia: [tgh betol2 kan tudung, biar xnmpk rmbut]


syaitan: xcun ar cni. biar ar nmpk jmbul sket. pstu, makeup la sket. baru laki caer!

apa yg jadi? : [ttbe pompuan tu da nmpk jambul. siap make up lagi. adeyh~]







itu sebahagian dari contoh dari hastan syaitan. kita kata nyah kau syaitan! kita kata aku benci syaitan! tapi, nape kite ikt ckp dia jgk lagi ye? manusia, manusia. pelik la asy dgn manusia [sy sedar diri sndri manusia. pelik ngn diri sendiri jgk. heh]

sllu kalau sy tegur shbt, suro bertudung, alasan yg sy sering dpt: xready lagi la~ bile ye agak2 nye nk ready? sume tawu ajal maut di tgn tuhan. sume tawu bila-bila je Allah bule tarik nyawa. tp masih je sume kata xready. kan da keliru lagi kat situ? manusia, manusia.

sbnrnye kan, sy tulis post ni sbb sy ttbe tersedar. sy ade paper jap agy tp me-lagha je keje. pengaruh syaitan jugak la ni. [Ya Allah, kau jauhkan la aku dari gangguan syaitan. amin~] okok. jap agy sy study. tp nk abes tules kan ni dulu. hee~

byk benda yg telah membuka mata sy. time kaseh kpd sume kerana telah memberi sy peluang utk sedar. ye, sy penah mmbuat kesilapan. alhamdulillah, sy sedar. sy sedar yg cinta manusia itu xkemana. cinta pada ALLAH yg hakiki. sy sedar yg bergayut ke hape ke, tu sume mmbazir. alhamdulillah sy sedar. terima kasih kerana anda berjaya mmbuat sy sedar. time kasih.

kebelakangan ni, sy nmpk byk la couple2 di mana2. xbestnye la hai memandang. kawan2, xkemana pun bende tu. kalau betul da syg, ape lagi? KAWEN je la terus. pahala pun dapat. mungkin korg kate, ala, bukan ktorg buat maksiat pun. syg oi, korg mesti ada rindu2 kan? itu da zina hati. maksiat la jgk tu. [ok paragraph ni agak harsh. maaf!]

kesedaran itu penting. sungguh! alhamdulillah sy sedar. bantu lah sy untuk terus sedar akan kesilapan diri. untuk menjadi yg terbaek. insyaALLAH~

* fuh~ pueh hati dpt buek curhat. lame da kot pendam. haha

** post pasal couple xabes agy. tunggu entry berikutnya ye?

*** hari ni birthday baba sy. HAPPY BIRTHDAY BA!! love ya!

**** jap agy ader pper fbs4, sy sedar. ok g study cepat, aiza!!

***** yg dialog syaitan tu, sy alter sket2. maap ye? heh

****** maaf sekiranya ader yg tersinggung perasaan. sy xbermaksud apa2. cuma nk mengajak ke arah kebaikan :)

9 comments:

3rdmarch said...

Salam~

nice curahat..

* fuh~ pueh hati dpt buek curhat. lame da kot pendam. haha

bape lama dah ko peram 2 aiza?

***** yg dialog syaitan tu, sy alter sket2. maap ye? heh

ko mntak maaf ngan sape ni?



gud luck exam~

penyu said...

lame ar gak. heh

minx maap kat org yg tgk tygn tu jgk. sbb mmg aku alter abes ayat setan tu. hahaha

Al-Tuah Al-Shahab said...

salam,
finally aiza da sedar, haha
baguslah kamu sng nk terima teguran,
org tegur terus terkesan kat hati,
Tuah terkesan gak, tp bukan sbb org tegur tp sbb org cari pasal,
klu org tegur even abg sndr jgn harap Tuah nk ambik kesah,
jgn kata masuk telinga kanan kluar telinga kiri,
singgah pun tak cmne nk masuk,
dah mcm tajuk lagu plak,
kenapa singgah klu tak masuk...
moga Tuah juga dilembutkan hati seperti kamu, amin

p/s:
* FBS4 xpayah study lah, baca past yr question je, haha
**dah merdeka, xde remed dah, huhu

penyu said...

time kaseh tuah. sy bersyukur allah syg sy lagi. xmo sy g jauh2. heh

dgr la teguran abg2 wahai tuah oi. utk kebaikan tuah sendiri ugk. hehe

cuti 11 hari ni nk buat ape ek? hmmm

miss susi said...

assalamualaikum mek,
mengapa kita masih di jatinangor walaupun sudh abh exam????arghhh..

yg video setan tu,ore suko hok pompuan tdung ptih rmai2 dok kecek sungguh smbil make daging metoh..
ni masaloh ore puwe..sokmo jadi..mengumpat..
ape2,flying kick je setanszz2 tu..(tapi laki pn ngumpat jgak..huh..sme je)..

kdg2 yg couple nie bukan xtaw,dorg taw,tapi untk mengambil step reverse tu,gear xmsuk lagi..tahu la bakpo..tapi tak po la,doa jah..
dn doa2 kter ditetapkan hati keimanan ke ats ALLAH..amin..
hehe..

dr.radzi said...

psst...salam.=)

aiza, keep it up. sama2 kita berusaha dan berubah ke arah kebaikan ek? jumpa di syurga! amiiiiin...hehe.

p/s: btw,tak payah pesan kat adik2 benda tu makruh. tu sunnah. nabi waktu puasa rasa panas nabi basuh kepala dengan air. hadith sahih, insyaAllah...puasa takkan buat org islam lemah. if rasa letih,layu,mandila. sebab nabi pun segarkan badan guna air. korek idung pon tak batal. heh~
peace!=)

EviL naQi said...

hmmm..i sense something~ paragraph 2nd after d devil.. huhu.. false alarm i think...

eRLeEn said...

salam..juz nak share..most of muslim skunk ni confused between adat(bnda yg trbiasa buat) ngan hadith or sunnah Rasulullah..yg part mndi after asar 2 blh je..xde pn dlm hadith ckp xblh..

nak conform ag ter arr check :)

penyu said...

abg aji: yakah?? pembetulan ye adek2. bule mandi. jgn minum air tgh mndi sudah. hee~

naqi: false alarm? haha. statement berterima kaseh la naqi.. salah ke? heh. no worries bebeh. hee~

erleen: time kaseh! amat2 menghargai. sila la ziarah blog sy lg ye? hee~