Sunday, 22 March 2009

the pursuit of HAPPY-ness

its 7am in te morning. i'm gonna be late! thts wht i thought. dgn segera rush pegi mandi. cepat2! nnt lmbt pulak. da jnji kne kumpul before 7.30! da siap mndi, pakai bju sumer, dgn segera si penyu ini berlari ke bawah. " jgn la pegi dulu. da la xtawu tmpt!" teriak hati kecil aiza. sebaek tiber di depan bale4, die lega. waa~~ org xgerak agy! bgusnyer!! dgn baldi biru kecilnyer itu, aiza pn berlari2 anak penyu ke arah yg laen. " kte tunggu saper lagy?" aiza tnyer. lepas da buat head count, ruper2nyer adi ngn yumi xbgn lagy. isk3. bebudak ni~~

to cut things short sbb muqaddimah mcm da panjang sgt, kami pn ramai2 la naek angkut gerak g cileunyi. destination: PESANTREN ASH-SHOFWAH (pesantren: umah ank yatim). nsb bek fit suro angkut hntr trus kat dpn pesantren. klu x mesti kne naek bukit yg sgt la tinggi itu dgn jln kaki. jauh oi! huhu.


the participant's of program HEART TO HEART angkatan 2008


mereka yg kene berjalan dari bwh bukit. wawa


lepas tunggu mereka dgn sangat lamer, maka tiber la mereka. lepas xtawu nk buat aper selamer 10 minit (pe lagy, berfoto-fotoan la kami. ngeh3), kami pn dijemput masuk ke dalam masjid. subhanallah! masjid xsiap lagy. tp cantek sgt da! kat satu corner tuh, ader budak2 laki around 7 to 16 yrs old duduk. "dorg ni mesti da hafal byk juzu' al-quran. hebatnyer mereka!" bisi
k hati kecik aiza lagy. rser sgt kerdil berbanding mereka ni.

lps da start majlis, ustaz ckp, " ya ini lagi ada sambutan dari adik-adik buat kakak2 yang ke mari. ayuh ke depan nama yg dipanggil nih. mereka akan bacain surah an-naba'. yuk maju mahdi, nuron, nasir, izzah, fitri." maka keluarla adek2 kecil yg SANGAT KAWAII ke depan. waaa~~ kawaii la! dudok kat depan, mereka pn bce la surah an-naba'. masya allah! hebat sunggoh. aiza pn luper da surah g dihafal mser darjah 6 dlu. ingt sket2 jer. malu jugak ngn budak2 ni. huhu



mahdi, nuron, nasir, izzatul alyah, fitri


lps da abes sumer, aktiviti gotong-royong pn berjalan. nuron, ala2 pemantau jalan pusing2 tgk ktorg buat keje. mase fido pnjt kusi nk tanggalkan sticker kat tingkap, nuron g pegang kusi fido tuh. ttbe die tnduk, amek batu lalu letak kat bwh kusi fido yg ala2 nk jatuh tuh. wah! penyu xtrpker langsung nk buat cmtu! bler besar ni mesti bijak si nuron ni. lalu nuron g smbung aktiviti pemantauan beliau. pdhal nuron ni baru umor 7tahun.


kami group C kne bersihkan masjid ngn halaman umah. yg perempuan bersihkan bhgian dlm msjid. yg laki buat keje berat sket. angkat batu bata naek ats. pstu angkat batu2 nk smbung buat masjid tu ke ats. baiki mane2 alat yg bule dibaiki. tu la yg kami buat. kejap jer. sbb rombongan ktorg lagi ramai dari ank yatim yg ader! kami dtg, 50 org. anak yatim: 21 org jer! huhu. nsb bek ktorg dtg ramai. sbb keje abes smpt pd waktunyer. xteraser penat langsung buat keje. aiza lap tingkap jer. serta jd photographer peribadi jiha. sbb org laen lagi hebat buat keje. tp end up camera jiha banyak gmbr org len. sory jiha! kiki

da abes2 tuh, sumer g kumpul dalam masjid yg da bersih tu (sepanjang acara membersih berlaku, aiza asek bersin jer. die alah pd debu serta habuk2. huhu). mule2 duduk ngn nuron. tnyer die mcm2. nuron ni nmpk jer kecik, tp ramah, xmcm yg laen. tanyer die da hafal brpe juzu'. die kater da hafal 2. hebat! pstu tnyer lagi dan lagi. smpi jiha ckp," da2 la tu ko interrogate die aiza oi. da mcm polis pencen da". haha. maaf la yer. aiza suker bdk kecik. die akn buat mcm2 utk amek hati bdk kecik, smpi bdk kecik nk men ngn dier. suker sgt! lagipun, teringat kat alief ngn farhan kat mlysia. lamer sgt xmen ngn dorg. huhu


aiza n nuron. nuron segan2. kawaii~~


nk cter lagi, mmg pnjg sgt la. xcter agy pasal cne ttbe izzatul alyah aka izzah nk men ngn aiza. aiza la org luar pertama yg die nk men dgn. happy sgt raser! yesh! berjaya jd org pertama tawan hati bdk nih. kiki. lps gotong-royong, kami mkn n solat zohor berjemaah. da siap sumer, masuk kelompok balek, pastu ader ice breaking. syed cdgkn kami kenalkn nmer smbil buat gaya, as trademark. konon2 biar senang ingtla. group C members: syed, syafiq aka shishi, siti aka lola, elmy, bella, syera, kak lala, senah, echah, wahidah aka wado, aiza, jiha, anuar, firdaus aka fido, nuron, nasir, mahdi, mujadid, iqbal, mukhlis, sulaiman, n last skali tuah sbg ketua group C. yesh! aiza ingt sumer! xde yg tertinggal kn?? huhu. sronok tgk budak2 ni bersusah payah mengingat namer kami sumer. tp smpi sudah bdk2 laki ni xingt gak nmer ktorg. huhu. sdeyh jer~


group C dgn trademark masing2. kawaii~~


pstu kami maen game. group C smpat maen tutup botol jer. terer gak aiza. kalahkan fido. yesh! haha. mujadid ngn nuron pun hebat gak. ajr sekejap jer. da trus hebat. mujadid siap kalahkan fido agy! sory ye fido. ko jd mangsa. haha. nth nper, maser nk men kotak beracun, ttbe sumer stop. nk asar katernyer. tp mse tuh bru pkol 245pm. asar pkol 315pm. nth la~ xpe. everything happens for a reason kn? mser ni aiza g approach izzah agy. izzah mule2 men ngn fitri. so men2 la ngn dorg. ttbe dtg annisa. mule2 men jari2. xreti nk cter cne. ala, yg jari kelinking disatukan, pastu cbe seperate kn jari kelingking lawan. tawu x? huhu. mule2 men ngn izzah. aiza kuat. tp pure2 kalah. bg can kat dorg. skali tu mmg lwn ngn izzah btol. skali die kalah, trus majok. huhu. pstu lawan annisa pulak. bg dorg mng agy. men abc pulak. ktorg men gne namer haiwan ngn buah. mser tuh huruf R. ttbe izzah jerit," org utan!" kawaii sgt! izzah, org utan itu O lho. bkn R. kiki. men lagi. ramai org join. sahida pn join. sahida ingt nmer aiza! terharu sgt~ mse tgh2 men tu izzah tnyer," teh, teh nnt pulang nya jam brapa?" (teh: kakak). aiza terkesima. izzah buat muker comel. izzah ni umur die baru 6tahun. "teh pulang jam 4 sore. izzah ga mahu teteh pulang ya? nnt izzah kangen sama teteh ya?" aiza tnyer izzah, smbil senyum. izzah senyum jugak. bahagia rsernyer tgk die senyum. ikhlas sgt! pstu annisa pulak ckp,"duduk sama teteh ni rame!". "rame itu apa nisa?" aiza tanyer. die lost2 sket. "rame itu seru teh!" jawab annisa (seru: seronok). maser tuh aiza senyum lagy. azrinaz ckp before tuh, kte dtg ni nk bhgia kan ank yatim. buat dorg happy. tu tujuan sbnr kte. bler annisa pulak ckp cmtu, rser cm mission accomplished. rser cm da amek sumer kesedihan yg ader kat dorg. happy!


adek2 pesantren yg kawaii~


aiza, syed, izzah ngn annisa. izzah ngn annisa sgt manja!

da abes tu ktorg amek gmbr ramai2. ngn anak yatim skali. bg cenderahati. bg kelengkapan sket2 yg mner kami termampu. ats sumbangan dari angkatan2 laen jugak. terima kaseh byk2! aiza yg tgk budak2 tu happy sebab jd sebahagian dari org2 yg dpt jd wakil bg rakan2 laen yg xpegi pesantren tuh utk smpaikan sumbangan dorg. adek2 tuh nmpk happy sgt. da amek gmbr, kami salam2. annisa ckp kat aiza, " teteh harus ke sini lagi ya? HARUS!". aiza terharu. aiza pn ckp, " nisa harus blajar yg rajin ya? insyaallah tetah ke mari lagi. nnt teteh tunggu nisa di universitas!". tu je mmpu penyu ckp. die terharu. adek2 tu da macam adek die sendri. die happy tgk adek2 ni happy. biar la lps tu kami meredah hujan skali pun. kepuasan teraser. adek2, blajar yg rajin ya! teteh doain kalian!




kami bersama anak2 yatim pesantren ash-shofwah

10 comments:

Al-Tuah Al-Shahab said...

Salam,
pembetulan sikit, pesantren tu bkn rmh anak2 yatimlah, tp sekolah agama...klu kat mesia pggl pondok...
Ces, aiza buat keje skit je ek, siot tullah...
Tuah pun ingat sikit2 je surah an-naba', segan kat bdk2 tu, lagi segan kat mukhlis yg hafal 14 juzuk dah, huhu...
yeke bdk tu suka penyu dtg? apasal tnya bila nk blk? mcmnk halau je...hehe..
cis, ambk gmbr dgn adik Tuah xmntak izin pun...(konon2 lah neuron tu adik Tuah).
tp, overall mmg best pun, xde penat mana sbb tgk bdk2 tu hapy (even aritu Tuah kena basuh jmban nk kibas karpet lepas angkat bata)...
Buat la lg, Tuah confirm klu xde halangan n insyallah akan join...
semoga amal kita semua di terima Allah, amin!

p/s: neuron tu lebih pandai dari penyu ke?...huhu

EviL naQi said...

penyu datang lagey~
lalalala~

penyu said...

tawu..
rummate penyu salah bg info
pe la manda nih..
ape la tuah!
dorg suker penyu dtg!
lagi satu
nmer die nuron la..
ader ke neuron
kiki
mukhlis da hafal 14 juzu'?? waa~~
kagum!
kalau ader agy penyu raser nk g agy ar
nk tgk perkembangan dorg
jom pegi agy ramai2!!


mner der penyu datang agy naqiy
penyu baru dtg skali
len kali pegi lagy
lalala~

gman said...

tah aiza..pesantren tu skola agama la..
hurm...
cm sronok..
tp sori x minat budak r..ohoh

penyu said...

mmg sronok la gman!
budak2 besh per
ngeeXD

IzZatul PiNKaholic said...

salam ziarah..wahhh wonderful job to all of u..^-^.. tak kisah la sekolah agama ke rumah anak2 yatim ke tapi yg penting korang dah gembirakan budak2 tuh n wat kebajikan..it's very nice..macam ni la power puff girl!!! hihihi.. semuge istiqamah dan ikhlas dalam membuat kebajikan..^-^

p.s: izzatul alyah tu sangat comellll...mungkin sebab nama dia pun izzatul kot..hihihi(keperasanan terserlah)..:P..

duha said...

lalla~ mmg ni pesantren aka pondok..tapi pelajar2 atau anak2 kat sni kbykn dhuafaa (org kurg berada) n anak2 yatim..sbb tu name die 'pesantren yatim piatu dhuafa' as-shofwah'..

p/s:hai atik!

Nama Saya Alfian Arif Taib said...

salam...dah pandai penyu ni berjinak2 dalam blogging ye??alhamdulillah....teruskan penulisan bernas lagi mantap dari dasar laut China Selatan ye??

Rumput said...

beb!i dah link you!!!

penyu said...

izzatul: haha. thnks ziarah! tp budak kecik tu mmg comel. cm aiza. lalala~~

duha: hai atik ugak! ngeeXD

bro pian: insyaallah sy tules agy. kamu pn tules ar gak. nk tawu update kamu ugak!

ros: thnks babe!